Szülés után

Szülés után

fitmummy® posztnatális program

Elvégezni a mindennapos feladatokat, ellátni a baba körüli teendőket, pláne visszatérni a sportoláshoz – a legtöbb anyukában sok kérdés és bizonytalanság van a szülést követően.

Mit szabad és mit nem?

Mi ajánlott és mi tilos?

Mi segíti a felépülést és mi hátráltatja?

Az normális, hogy nekem …? (és ide számtalan dolog beírható)

A fitmummy® egyedülállóan komplex, 3 lépcsős, szülés utáni regenerációs program, melyet gerincspecialista gyógytornász dolgozott ki. Egyedülállósága abban mutatkozik meg, hogy nem csupán a has regenerációjára, a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) kezelésére fókuszál, hanem a mozgásrendszert egységként kezelve, a tréningprogram egymásra épülő lépcsőiben a gerinc stabilitását biztosító izomfűző újraépítésével, illetve a funkcionális alapmozgásokat (újra)tanításával is foglalkozik, így segítve a kismamák aktív élethez és sportoláshoz való biztonságos visszatérését.

post-canstockphoto35075382

A fitmummy® posztnatális program 3 lépcsője:

Az alapok

has és gáttájék rehabilitációja, légzésrendezés, tartásjavítás

az izomfűző stabilitása

a derekat körülvevő izmok munkába állítása a gerinc és a has védelme érdekében

mozgásminta-tanulás

a teljes test helyes használata a mindennapi és sporttevékenységek közben

Trénerkeresőnkben megnézheted,

hol van a közeledben fitmummy® szülés utáni tréning.

Gyakori kérdések

 • Mikor érdemes kezdeni a fitmummy® szülés utáni regenerációs programot?

  Már a szülést követő napon!
  Úgy gondoljuk, hogy az első lépcső gyakorlatait már a gyermekágyi időszakban, tehát a szülést követő első 6 hétben is végeznie kellene az anyukáknak, hiszen a szöveti gyógyulás szempontjából az első 6 hétnek óriási jelentősége van.  Mivel a tréning alapelve – a szöveti gyógyulás mellett – az idegrendszer és a mozgásrendszer kapcsolatának helyreállítása, érdemes a szülést követően minél előbb elkezdeni a tréningprogramot. De természetesen pár hónappal, akár évvel a szülést követően is hatékony segítség lehet, főleg, ha régóta fennálló panaszokkal kell együtt élnie az anyukának.

 • Akkor is jó ez a program, ha már régebben szültem?

  Természetesen!
  Olyan mozgásrendszeri újraprogramozást végzünk, ami bármikor megtörténhet, ha eddig nem szenteltél neki figyelmet. Hangsúlyozzuk, hogy itt nem izomerősítésről van szó, hanem az ideg-izom kapcsolatok helyreállításáról, a helyes mozgások megtanításáról. Így bármikor jól jöhet ez a „szoftverfrissítés”, hogy a tested megfelelően működjön.

 • Az számít, hogy milyen módon szültem?

  Nem.
  Természetesen a császáros heggel speciálisan kell foglalkozni (trénereink ebben is tudnak segíteni), míg a hüvelyi szülés után nagyobb figyelmet kell szentelni a gátizmok rehabilitációjának (bár ez utóbbi minden anyukát érintő feladat!).
  Egy-két kisebb különbséget leszámítva a tréningprogram feladati ugyanazok, akárhogy is hoztad világra gyermekedet.

 • Milyen formában lehet részt venni a fitmummy® tréningen?

  A tréning mindenképpen egy személyes vizsgálattal indul, mely során a tréner felméri, hogy milyen az érintett terület funkciója, fizikai sérülései, hiányosságai. Ezt követően kezdi el a felmért állapotnak megfelelő – az első pár alkalommal egyéni! – tréningprogramot.

  Az alapok helyreállítását mindenképpen egyéni órák keretében javasoljuk, hiszen minden anyuka sérülése és állapota más. Az első időszakban ezért személyre szabottan kell a szükséges gyakorlatokat végezni.

  Az alapok elsajátítását követően egyéni és csoportos órán is folytatható a tréning, ahol több lépcsőben történik a hasi-gáttájék helyreállítása, újraprogramozása, az izomfűző kiépítése és a teljes test mozgásmintáinak újratanítása.
  A tréning minimális eszközigényű. Kezdetben eszköz nélkül, majd néhány eszköz segítségével végezzük a gyakorlatokat.

  A egyéni és csoportos óráktól függetlenül, heti többszöri alkalommal kell bizonyos feladatokat végeznie az anyukának otthon is, hogy valóban gyors és hatékony legyen a felépülés.

  Figyelem!
  Egy ilyen jellegű regenerációs programot elképzelhetetlen egyszeri alkalommal megtanítani, hiszen nem pusztán izomerősítésről van szó, súlyosan téves elképzelés ez a hasi regenerációról!
  Mivel az idegrendszeri szabályozás újraindítása, a jó ideg-izom kapcsolatok kiépítése a cél, egy hétről-hétre változó, progresszív tréningprogram szükséges a megfelelő fejlődéshez, gyógyuláshoz, felépüléshez. Minimum 3 hónap a tréning teljes kifutása.

  Nem elegendő, egy tornán részt venni! Folyamatos, progresszív tréninget igényel a regeneráció.

 • Megbízható tudással rendelkeznek a fitmummy® trénerek?

  Minőségi garanciát vállalunk!
  A fitmummy® védjegyoltalom alatt álló elnevezés, kizárólag az Almásy Mozgásakadémia által szervezett képzésen végzett és sikeres vizsgát tett trénerek jogosultak fitmummy® órák tartására.

  Ezt a képzést kizárólag államilag elfogadott sport- vagy egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek végezhetik el. Az oktatás kizárólag személyes részvétellel lehetséges. Minden óra kontaktóra, nem tanítunk online felületen! Elképzelhetetlennek tartjuk egy ilyen jellegű tréning megtanulását a személyes megtapasztalás nélkül, hiszen manuális vizsgálatokat is végeznie kell egy trénernek a kismamán. Ez pedig nem tanulható meg könyvből vagy internetről.

  Trénereinket megtalálhatod a Trénerkeresőben.

 • Minden probléma esetén elegendő fitmummy® tréningre járni?

  Nem!
  Amennyiben komolyabb egészségi problémával, fájdalommal, funkciócsökkenéssel küzdesz, mindenképpen konzultálj az orvosoddal. Bizonyos esetekben kizárólag orvosi beavatkozás vagy gyógytornász által végzett kezelés-torna javasolt.